LCHF-hva er det?

LOWCARB-HIGHFAT.
Lchf hanlder om å velge matvarer som ikke påvirker blodsukkeret i stor grad.
Gjennom å velge matvarer uten sukker og raske karbohydrater vil kroppen få et lavere blodsukker. Kroppen danner ikke så mye insulin. Insulin blokkerer fettforbrenning, dermed vil lavere blodsukker gi rom for fettforbrenning. Insulin er nødvendig for kroppen. men høye insulin nivåer gjør at man lagrer fett.
Det vil være en omjustering i begynnelsen. Du må endre holdning til mat som du bokstavelig talt har fått inn med morsmelken. Fett er farlig, lærte vi som barn. Vell det finnes flere typer fett. Den typen fett vi liker i LCHF kost er naturlig flerumettet fett. Smør, fløte, dyrefett, oljer. IKKE transfett som du finner i pottis, junkfood osv.
I begynnelsen av min reise, oppdaget jeg at mange som argumenterte FOR lchf, brukte steinalderen som eksempel. "mennesket er ikke skapt for å spise så mye karbohydrater" eller "vi sitter for mye stille i vår tid og kroppen klarer ikke forbrenne alle karbohydratene". I teorien er dette riktig. Men for å ta det ett skritt lengre: Det har aldri vært meningen at vi skal spise hvete, hvete gjør ingenting godt for kroppen din. Du blir oppblåst (du merker det ikke før du kutter det ut), slapp og trøtt.

SLANK PÅ NORSK HUSMANNSKOST?
Noen sier, hvorfor kan noen mennesker spise hva enn de måtte ønske, og fortsatt være slanke?
Vell, la meg bare kvele det argumentet med en gang:
Dersom man noterer ned hva dette mennesket spiser i løpet av en uke, vil man fort se at de store mengdene uteblir. Det er ikke slik at noen kan spise og spise. Men de har mindre inntak generelt.
overspiser sjeldnere, inntar mindre mat i løpet av et døgn og unner seg sukker i mindre porsjoner (ubevisst, fordi det er det de er vandt til) og har stort sett en mer aktiv livsstil.
Videre er det ikke slik at de menneskene som er slanke, skal ikke spise mindre karbohydrater. Det er mange flere fordeler med å ikke spise raske karbohydrater.

Lavere kolesterol
mer energi
glansfullt hår
penere hud
friskere hjerte
lista er lang.
Det er nå vi skal finne ut hvor stort antall karbohydrater i løpet av en dag man skal spise.

HVORDAN REGNER MAN UT?
I sammensettingen av et kosthold setter vi opp noe som i fellesnevner kalles:
MACROS
Kalorier, proteiner, karbohydrater og fett.
Hvor stor mengde du har bak hvert av disse feltene vil være med å avgjøre om du lykkes eller ikke.
Kort fortalt vil de fire følge hverandre som hånd i hanske. De påvirker hverandre og med små justeringer vil du kunne få dem til å hjelpe kroppen din å jobbe i riktig retning.
For å finne ut hvilken mengde som står bak hver enkelt, må man først og fremst finne målet. Er målet vekttap? Er målet kroppsbygging? Er målet sunnere livsstil? Det er like mange mål som det er individer.

Ett eksempel:
Målet er vekttap
Først og fremst, hvor mye karbohydrater skal man ha i løpet av en dag?
her vil ønsket vekttap være avgjørende.
 Dersom man har 50 kilo overvekt kan 15-30 gram karbohydrater være et godt utgangspunkt.
Kroppen trenger næring og den skal få det gjennom proteiner og fett.
En kostplan med 15-30 gram karbohydratnivå bør ha mindre proteiner enn fett.
Proteinnivået kan da ligger på rundt 70 gram, mens fettinnholdet bør ligge på 100-150 gram per døgn.
Sist men ikke minst. Det vil være avgjørende for resultatet at man har en overordnet plan på hvor mange kalorier man inntar. Det er ikke meningen at man skal fråtse i ost, kjøtt eller pisket krem.
Utifra vekt, aktivitetsnivå og ønsket vekttap, skal du holde deg rundt et fast antall kalorier hver dag, som du må justere etterhvert som du går ned i vekt.

TEST HVOR MYE DU TRENGER

HVORDAN REGNE UT?
Ja, i begynnelsen må man veie maten.
 Man kan med fordel veie innimellom også, for å justere seg inn igjen.
Etterhvert vet du hvor mange buketter brokkoli det er i 100 gram.

Det regnes som Lchf-   kosthold selv om man holder seg under 100 karbohydrater i døgnet.
Det er ikke nok å slutte å spise brød, pasta, ris og poteter.
Å sette seg inn i ett lchf kosthold tar tålmodighet og tid.

For å beholde sinnet sitt her, så er det viktig å ikke henge seg opp i tallet. Det vil ikke være et mål å treffe nøyaktig på det tallet du får. Prøv heller å tenke på det som ca tall. Det skal være gjennomførbart og du skal kunne leve.

If you can make it simple and have success on the simplified system you can continue it in the long term. If you start counting the calories and get anal then you will lose in the long term and it is all pointless.

EN TYPISK LCHF SØNDAG
Frokost 08:00
1 kyllingfilet med smeltet ost og en klatt rømme
Lunsj11:00
Kyllingsalat med brokkoli, hjertesalat, tomater og agurk
Mellom måltid 14:00
100 gram stekt kjøttdeig med salat og ost.
Middag17:30
Tacomiddag med isbergsalatblad som tacolefse og agurk, kjøttdeig, avokado, ost

EN TYPISK LCHF HVERDAG
Skipper frokost
Lunsj 11:00:
200 g Svinefilet med 20 grosenkål, 50 g blomkål og 50 g brokkoli, klink smør
mellom14:00:
2 stk fiberrik knekkebrød med smør og 6 skiver ost
middag 17:30:
blomkålsuppe (hjemmelaget) med fem skiver bacon
kvelds: kaffe med 0,5 dl fløte og to suketter to ss cocosa

kalorier:1520
proteiner: 74
fett:123
karbohydrater: 15





En link til LCHF norge

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar